Kotor: Dobra i posezona

Bez autora
Sep 05 2010

Kotor i na zalasku sezone turistički pulsira izletnicima sa kruzera i onima koji autobusima stižu u drevni grad. Do 1. septembra Kotor je, kako prenosi Skala radio, posjetilo oko 132 hiljade izletnika, koji su obuhvaćeni obaveznim plaćanjem izletničke takse, što je za 22 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Najbojniji su posjetioci iz Francuske, Velike Britanije, Rusije, Japana. Ove godine zapažen je povećan dolazak izletnika iz Španije, Izraela i skandinavskih zemalja, a interesantno je i to što su ovoga ljeta Kotor posjetili izletnici iz Brazila, pa čak i sa Tajvana i Filipina. Trenutno je u Kotoru prijavljenih gostiju oko 1.100 i preovladavaju strani turisti, što je 14 odsto više u odnosu na početak septembra prošle godine. Kada je riječ o nautičkom turizmu, do 1. septembra u kotorsku luku je uplovilo 200 brodova, ili 14,5 odsto više u odnosu na isti uporedni period prošle godine, sa oko 95 hiljada putnika. Takođe je kotorska luka primila i preko 900 jahti sa oko 4.200 putnika što je na prošlogodišnjem nivou.

Kotor: Dobra i posezonaKotor i na zalasku sezone turistički pulsira izletnicima sa kruzera i onima koji autobusima stižu u drevni grad.

Do 1. septembra Kotor je, kako prenosi Skala radio, posjetilo oko 132 hiljade izletnika, koji su obuhvaćeni obaveznim plaćanjem izletničke takse, što je za 22 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najbojniji su posjetioci iz Francuske, Velike Britanije, Rusije, Japana. Ove godine zapažen je povećan dolazak izletnika iz Španije, Izraela i skandinavskih zemalja, a interesantno je i to što su ovoga ljeta Kotor posjetili izletnici iz Brazila, pa čak i sa Tajvana i Filipina.

Trenutno je u Kotoru prijavljenih gostiju oko 1.100 i preovladavaju strani turisti, što je 14 odsto više u odnosu na početak septembra prošle godine.

Kada je riječ o nautičkom turizmu, do 1. septembra u kotorsku luku je uplovilo 200 brodova, ili 14,5 odsto više u odnosu na isti uporedni period prošle godine, sa oko 95 hiljada putnika.

Takođe je kotorska luka primila i preko 900 jahti sa oko 4.200 putnika što je na prošlogodišnjem nivou, kaže za Skala radio Sanja Branković, iz lokalne Turističke organizacije.

Lokalitet Rimski mozaici u Risnu bilježi brojnije posjete u ovoj godini. U periodu od 1. maja do danas mozaike je posjetilo preko 4,5 hiljade turista, što je 21 odsto više u poređenju sa prošlogodišnjom posjetom. Od ukupnog broja posjeta, 60 odsto čine individualne, dok su ostalih 40 odsto grupne posjete.

Tokom sezone, lokalna Turistička organizacija je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, osim Rimskih mozaika realizovala i javni rad po mjesnim zajednicama, sa ciljem da se u mjestima gdje je veća koncentracija turista obezbijedi što bolji servis turistima, pružanje svih neophodnih informacija, kao i da se pruži pomoć lokalnom stanovništvu koje se bavi turizmom u rješavanju administrativnih poslova, kao što su registracija objekata za izdavanje, plaćanje boravišne i drugih taksi.

Naime, u kancelarijama mjesnih zajednica u Morinju, Dobroti, Starom gradu, Lastvi Grbaljskoj i Prčanju zaposlena je po jedna osoba sa Zavoda na poslovima informatora, podsjetila je Brankovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik